Przepis na sos z łososia i pomarańczy

Spis treści:

białe wino łyżeczka

Przepis na sos z łososia i pomarańczy

Sos winno-pomarańczowy do łososia

Składniki:
– 2 pomarańcze;
– 200 g masła;
– 1 mała cebula;
– 3/4 art. wytrawne białe wino;
– 1 łyżeczka kochanie;
– 1/3 łyżeczki mielony biały pieprz;
– 0,5 łyżeczki Sól.

Archiwum artykułów i przepisów

Skórka pomarańczy nie będzie gorzka, jeśli wlejesz do wrzącej wody kolejną całą pomarańczę, a następnie zanurzysz na krótko w zimnej wodzie.

Pomarańcze obrać. Zetrzyj skórkę jednego z nich na drobnej tarce; na sos wystarczą 3 łyżeczki. Wyciśnij sok z owoców cytrusowych. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wlej świeże owoce i wino do rondla lub patelni i podgrzej na dużym ogniu. Umieść tam cebulę, skórkę i miód. Pokrój masło w kostkę i dodawaj pojedynczo do podgrzanej mieszanki pomarańczy.

białe wino

Dusić sos pomarańczowy na średnim ogniu, bez gotowania, aż będzie gładki. Doprawić białym pieprzem, posolić, dobrze wymieszać i wyjąć z pieca. Ostudzić lekko, przecedzić przez sito lub kilka warstw gazy i podawać z łososiem.

Sos jajeczno-pomarańczowy do łososia

Składniki:
– 1 pomarańcza;
– ćwierć cytryny;
– 50 g masła
– 2 żółtka kurczaka;
– 1 łyżka. białe wino;
– 1 łyżeczka mąka;
– 3/4 łyżeczki Sól;
– 10 g pietruszki.

białe wino

Rozpuść masło na głębokiej patelni. Dodajemy do niej świeżo wyciskane soki zarówno z owoców cytrusowych, jak i wina, dodajemy mąkę i mieszamy do płynnej masy. Ubij żółtka w misce i powoli dodawaj je do sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Doprowadzić zawartość naczyń do zgęstnienia w ciągu około 5 minut, posolić i odstawić. Pokrój natkę pietruszki, dodaj ją do sosu z pomarańczowego łososia i polej rybą.

Przepis na słodko-gorący sos z łososia pomarańczowego

Archiwum artykułów i przepisów

Składniki:
– 1 pomarańcza;
– 1 świeża papryczka chili;
– 1/4 art. woda;
– 2 łyżki stołowe. sok cytrynowy;
– 3/4 art. Sahara.

Słodko-ostry sos jest gęsty. Dodaj sok z pomarańczy lub granatu, aby był cieńszy, zachowując niezbędną kwasowość.

Pokrój pomarańczę na kawałki wraz ze skórką. Odetnij łodygę papryczki chili, obierz nasiona i grubo posiekaj miąższ. Umieść plastry owoców i warzyw w misce blendera i zetrzyj. Powstałą mieszaninę przelać do szklanego naczynia, rozcieńczyć wodą i sokiem z cytryny, osłodzić cukrem. Mikrofaluj sos przez 2 minuty z mocą 800 watów, a następnie dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 4 minuty. Podawaj na zimno z łososiem.

Author: Granirdred

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *