Naleśniki ze śmietaną 6 przepisów na cienkie naleśniki z dziurami

Spis treści:

kwaśnej śmietany

Naleśniki ze śmietaną: 6 przepisów na cienkie naleśniki z dziurami

Cześć wszystkim! Przepisów na naleśniki jest tak wiele – na każdy gust, wakacje, lodówkę i oczywiście nastrój! Można je rozpocząć na absolutnie dowolnych sfermentowanych produktach mlecznych. W poprzednich artykułach mówiłem ci, jak gotować je z kefirem, jogurtem do picia, a nawet kwaśnym mlekiem. Ale dzisiaj ugotujemy naleśniki ze śmietaną. Nasza rodzina ma szczególne podejście do tej metody – upewniam się, że upieczę je na śniadanie na Maslenicy.

Naleśniki mają niezwykły, lekko kwaśny smak i dobrze komponują się z każdym nadzieniem. Jednocześnie okazują się cienkie, dosłownie nieważkie iz wieloma dziurkami – bardzo piękne!

Zapamiętaj! Im bardziej tłusta śmietana, tym wyraźniejszy smak. Możesz nawet użyć kwaśnego – da wyjątkowy smak. W wersji klasycznej mieszankę śmietany przygotowuje się na bazie wody, ale można użyć mleka lub kefiru. Lekko zmienią konsystencję ciasta. Ten smakołyk dobrze komponuje się ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami i świetnie nadaje się do nadziewania.

Przepis na pyszne naleśniki ze śmietaną i wodą

Uwielbiamy te niesamowicie pyszne smakołyki. Przygotowują się łatwo! Najważniejsze jest, aby wszystkie składniki były przechowywane w temperaturze pokojowej. I przestrzegaj proporcji: na 1 szklankę mąki co najmniej 2 szklanki mieszanki kwaśnej.

Do gotowania weź:

  • 5 łyżek kwaśna śmietana;
  • 1-1,5 szklanki wody (lub nieco więcej);
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka mąki;
  • 1 łyżka Sahara;
  • ½ łyżeczka Sól;
  • 2 łyżki stołowe olej słonecznikowy.

Instrukcja krok po kroku:

1. Ubij jajka, sól i cukier na gładką masę. Jeśli lubisz słodsze, zwiększ ilość cukru.

2. Śmietanę przełożyć do osobnej miski i wlać około pół szklanki wody. Wymieszać.

3. Połącz mieszaninę kwaśnej śmietany z mieszanką jajek i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Gdy grudki zostaną całkowicie rozproszone, wlej więcej wody do pożądanej konsystencji. Wszystko dobrze wymieszaj.

W zależności od wskaźników jakości mąki może być potrzebne trochę więcej wody.

4. Do ciasta wlać 2 łyżki oleju słonecznikowego, wymieszać i odstawić na 15-20 minut.

Nasmaruj patelnię cienką warstwą oleju i podgrzej. Smażyć z obu stron, na średnim ogniu. Gotowy przysmak posmarować masłem lub nadzieniem domowym twarożkiem. A na wakacje polecam zrobić farsz z czerwoną rybą i serem.

Naleśniki ze śmietaną i mlekiem z wrzącą wodą – cienkie z dziurami

domowe jedzenie

Bogaty i dobrze skalibrowany skład sprawia, że ​​te złociste przysmaki są nierealistycznie delikatne �� Ciasto parzone na wrzącej wodzie pozwala upiec je bardzo cienko. Spróbuj, a nie pożałujesz!

POWIĄZANE ARTYKUŁY:

  • Naleśniki z kwaśnym mlekiem: 5 przepisów na robienie cienkich naleśników z kwaśnym mlekiem z …
  • Cienkie naleśniki kefirowe z dziurami – 6 przepisów na naleśniki kefirowe
  • Naleśniki żytnie cienkie, z dziurami: 6 przepisów na naleśniki z mąki żytniej

Będziesz potrzebować:

  • 250 ml mleka;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki kwaśna śmietana;
  • 200 g mąki;
  • 125 ml wrzącej wody;
  • 1 łyżka Sahara;
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 20 ml oleju roślinnego
  • wanilina opcjonalnie;
  • masło do smarowania.

Jak upiec:

1. Ubij jajka do miski, dodaj sól i cukier. Połącz oddzielnie śmietanę z proszkiem do pieczenia. Dodaj mieszaninę śmietany do składników w misce. Wszystko dobrze ubij.

Jeśli śmietana jest kwaśna, proszek do pieczenia można zastąpić 0,5 łyżeczki. Soda.

2. Częściami dodajemy przesianą mąkę do ciasta. Powoli, dobrze mieszając, wlewaj mleko.

3. Dodaj olej słonecznikowy i wanilię. Wszystko dobrze wymieszaj.

4. Ciągle mieszając dodaj wrzącą wodę. Ciasto okaże się dość płynne – odstawiamy na 10 minut.

Wymieszaj ciasto i piecz jak zwykle. Roztopione masło nakładaj na gorące naleśniki. Okazuje się, że są naprawdę bardzo delikatne i delikatne. Pyszne, tak jak gotowała moja babcia!

kwaśna śmietana

Pyszne naleśniki ze śmietaną i kefirem – sprawdzony przepis

Połączenie mleka z kefirem sprawia, że ​​naleśniki są cienkie i porowate. Są doskonale zdejmowane, bardzo delikatne i pyszne. Podana ilość składników wystarczy, aby wykarmić całą rodzinę.

Składniki na ciasto:

  • 500 ml mleka;
  • ½ szklanka kefiru;
  • 3 jajka;
  • 1 łyżka kwaśna śmietana;
  • 2 łyżki stołowe Sahara;
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub soda;
  • ¹⁄₃ łyżeczki Sól;
  • cukier waniliowy;
  • 4 łyżki olej roślinny.

Kroki gotowania ze zdjęciem:

1. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj kefir, sodę i wymieszaj.

2. Do masy jajecznej dodaj mleko, śmietanę, sól i masło. Mieszać.

3. Dodać mąkę porcjami i dobrze wymieszać. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut do zaparzenia.

4. Podgrzej patelnię i dodaj trochę oleju. Piec każdą porcję z obu stron, aż się zarumieni.

Naleśniki nie są zbyt słodkie, dlatego dobrze komponują się ze skondensowanym mlekiem, dżemem lub miodem. Ostatnio spróbowałem dżemu pomarańczowego z dynią i zakochałem się! Aromat cytrusowy i słodycz dyni – szczegółowy przepis opisałem w osobnym artykule.

Jak ugotować puszyste naleśniki ze śmietaną i jajkami?

Pyszne dania według tego przepisu nazywane są również wczesnym dojrzewaniem. Możesz je upiec od razu, nie czekając, aż ciasto się zaparzy. Dzięki jajku i gorącej wodzie z sodą doskonale zachowują swój kształt. Mieszając mąkę owsianą i pszenną uzyskuje się ciekawy specyficzny smak. Okazuje się, że takie przepyszne „chrupki”, przypominające naleśniki.

Cienkie naleśniki na kwaśnej śmietanie bez mleka

Łatwe do przyrządzenia naleśniki z prostego zestawu produktów to pyszne i delikatne danie. Nawet początkująca gospodyni sobie z tym poradzi. A do stojącej kwaśnej śmietany jest zastosowanie.

Przygotuj się na przepis:

  • 100 ml kwaśnej śmietany;
  • 1 jajko;
  • ½ szklanki mąki;
  • 50 ml gorącej wody;
  • 1,5 łyżki Sahara;
  • szczypta sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżka olej roślinny.

kwaśnej śmietany

Jak zrobić:

1. Ubij jajko trzepaczką, aż będzie gładkie. Dodaj śmietanę, sól, sodę oczyszczoną, masło i cukier. Dobrze wymieszać.

2. Ciągle mieszając dodać 50 ml gorącej wody. Masa powinna być ciepła.

3. Mąkę przesiej dwukrotnie. Do pozostałych składników wlewać stopniowo, na łyżkę stołową, aby nie powstały grudki. Konsystencja ciasta będzie średniej grubości. Odczekaj 15 minut.

4. Podgrzej patelnię z wyprzedzeniem i posmaruj cienką warstwą oleju. Piec każdą porcję, aż się zarumieni.

Naleśniki okażą się bardzo cienkie, smak lekko kwaśny. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Przepis na robienie naleśników ze śmietaną bez jajek

W tym przepisie zamiast jajek skrobia służy jako dobry bukiet. Dodatkowo ciepła woda sprawia, że ​​ciasto jest plastyczne, a naleśniki doskonale się obracają i obierają.

Wymagane produkty:

  • 200 g śmietany 20%;
  • 400 ml wody;
  • 300 g mąki pszennej;
  • 15 g skrobi kukurydzianej;
  • 1 łyżeczka Sahara;
  • ½ łyżeczka Soda;
  • ½ łyżeczka Sól;
  • 30 g oleju roślinnego.

Gotowanie krok po kroku:

1. Doprowadź wodę do wrzenia i ostudź do 40 ° C. Do miski przesiej mąkę, skrobię kukurydzianą i sodę oczyszczoną. Wlać porcjami ciepłą wodę, ostrożnie mieszając.

2. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, cukier, sól i masło.

3. Połącz obie mieszanki i dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie. Powstałe ciasto odstaw na 20 minut.

4. Po tym, jak ciasto się odstanie, może być konieczne dodanie odrobiny mąki lub wody. Wynika to z różnej jakości tych samych produktów różnych producentów.

Prawidłowa konsystencja ciasta jest średniej grubości. Powinien spływać z kadzi w sposób ciągły szeroką wstęgą.

5. Dobrze podgrzej patelnię i posmaruj olejem roślinnym. Smażyć naleśniki z obu stron na średnim ogniu.

Niezwykle smaczny poczęstunek jest gotowy! Z tej ilości składników uzyskuje się około 12 sztuk.

Naleśniki na cieście śmietanowym są pyszne, kruche i zawsze jest ich mało great Fajnie, że są takie proste i szybkie sposoby na zadowolenie rodziny. Dzięki za gotowanie ze mną dzisiaj. Udostępnij te przepisy znajomym i do zobaczenia wkrótce!

Author: Mirantrius

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *