Keczup

Spis treści:

2 niesamowite przepisy na keczup skrobiowy na zimę

Jeśli porównamy smak kupowanego w supermarkecie keczupu z domowym keczupem robionym własnymi rękami, ten ostatni wygra na wszystkich pozycjach. Nie bez powodu hostessy lubią zbierać ciekawe przepisy kulinarne. W końcu kuchnia to przede wszystkim przestrzeń kreatywności, w której rodzą się prawdziwe kulinarne arcydzieła, czasem nawet z najbardziej zwyczajnych składników. Przygotuj keczup ze skrobi pomidorowej, który można konserwować na zimę. Nie próbowałeś wcześniej czegoś takiego!

Przepis 1. Ketchup z pomidorami i skrobią

Głównym składnikiem tego dania są dojrzałe, soczyste czerwone pomidory dowolnej odmiany. Możesz wziąć różowe. Żółty nie jest pożądany, smak i kolor produktu końcowego będą inne.

Sprzęt do gotowania

Warto wcześniej przygotować potrawy, które będą używane w procesie gotowania. Będziesz potrzebował: kilku garnków o odpowiedniej objętości, 2-3 misek, chochli, metalowego sita, kilku szklanych słoików, jeśli planowana jest konserwacja.

Często gospodynie domowe, aby nie opóźniać procesu, myją i sterylizują puszki przed gotowaniem, aby później, gdy tylko danie było gotowe, natychmiast je wlać i zwinąć. To jest właściwa decyzja.

Na kilka godzin przed przygotowaniem keczupu puszki należy najpierw umyć, zawsze w środku czyszczącym. Dokładnie spłucz, trochę wysusz. Sterylizuj gorącą parą przez 5-6 minut, zanurz pokrywki we wrzącej wodzie na 2-3 minuty. Wysterylizowane słoiki postaw na czystym ręczniku wcześniej rozłożonym na stole; złóż wieczka w tym samym miejscu.

Składniki

Lista potraw w przepisie jest niewielka. Nie będzie żadnych trudności z przejęciem. Jedyną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest jakość pomidorów. Potrzebujemy dojrzałych, ale nie zgniłych i nie zepsutych. To bardzo ważny punkt i należy go wziąć pod uwagę.

Składniki:

  • pomidory – 2,5 kg;
  • cukier granulowany – ½ duża szklanka;
  • sól morska – 1 łyżka l.;
  • ocet stołowy 9% – 4 łyżki. l.;
  • skrobia ziemniaczana – 2 łyżki. l.;
  • czarny pieprz – 20 groszków;
  • nasiona kolendry – 1 łyżka. l.;
  • goździki – 2 szt.;

Dodaj bazylię, natkę pietruszki i koperek według uznania. Wystarczy mała wiązka zebrana z wymienionych zieleni, pobrana w równych proporcjach. Możesz skupić się na swoim guście i preferować jedną rzecz. Eksperyment.

Przygotowanie

Umyj pomidory, pokrój łodygi, pokrój w średniej wielkości plasterki. Włożyć do rondla, postawić na małym ogniu, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Nie ma potrzeby dodawania wody! Podczas gotowania pomidory wytwarzają dużo soku.

Po określonym czasie masę pomidorową zdjąć z ognia, ostudzić, przecierać przez sito, aby oddzielić nasiona i skórkę rośliny od jednorodnego przecieru.

Odłóż puree na małym ogniu, gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Następnie dodaj resztę składników, w tym skrobię rozcieńczoną w niewielkiej ilości soku pomidorowego.

Trzymaj keczup pomidorowy na ogniu przez kolejne 10 minut. Wlać do słoików, natychmiast zwinąć. Gotową konserwację szczelnie przykryj grubym ręcznikiem frotte lub kocem. Pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie.

Smak keczupu pomidorowego można nieco zmodyfikować, dodając podczas gotowania odrobinę korzenia imbiru startego na drobnej tarce lub 4-5 drobno posiekanych ząbków czosnku.

Przepis 2. Ketchup ze skrobią i papryką

Podstawą dania, podobnie jak w poprzednim przepisie, są pomidory, ale w tym przepisie dodaje się również bułgarską paprykę, której smak nadaje ostatecznemu daniu pikantną nutę.

Składniki

W przypadku keczupu ten przepis najlepiej pasuje do słodkich, mięsnych pomidorów z minimalną ilością nasion. Zabierz zepsute i zgniłe.

  • pomidory – 1 kg;
  • Bułgarska papryka – 0,5 kg;
  • czosnek – 5-10 ząbków;
  • cukier granulowany – 50 g;
  • sól – 1-2 łyżki. l.;
  • ocet stołowy 9% – 20 ml;
  • skrobia ziemniaczana – 1 łyżka. l.

Przyprawy: ostra czerwona papryka, czarne ziarna pieprzu, liść laurowy, papryka, trochę kminku i goździków. Smak.

Przygotowanie

Umyte pomidory pokrój w średnie plastry. Włożyć do rondla, gotować na wolnym ogniu przez 30-40 minut. W trakcie gotowania, bliżej jego zakończenia, nabierz kilka chochli masy pomidorowej. Przecedź przez sito, spuść sok do dowolnego pojemnika, odstaw na bok. Z pozostałą masą postępuj w ten sam sposób, tylko wlej ją do innej patelni, w której będzie gotowany keczup.

Przygotuj małą torebkę z gazy, napełnij ją przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem.

Zanurz torebkę w masie pomidorowej w rondelku, ponownie włóż na małym ogniu. Gotuj przez 20-25 minut. Dodaj sól, cukier, ocet. Wyjmij torebkę z przyprawami, już jej nie potrzebujesz.

Wlej skrobię do miski z wcześniej wylanym pomidorem, mieszaj do uzyskania gładkości. Wlać do całej masy, gotować 4-5 minut, odstawić. Lekko ostudzić, przelać do przygotowanych słoików, zwinąć.

Wskazówki dotyczące robienia dobrego keczupu

Aby keczup był bogaty i smaczny, postępuj zgodnie z tymi wskazówkami.

Dobry keczup oprócz swojego smaku musi koniecznie mieć gęstą konsystencję. Można to osiągnąć na dwa sposoby: przez długie gotowanie lub przez dodanie skrobi.

Również smak keczupu w dużej mierze zależy od jakości i cech odmianowych głównego składnika – pomidora. Przy podobieństwie zewnętrznym smak owocu może się znacznie różnić. Pomidor może być słodkawy, kwaśny, słodko-kwaśny, bez smaku, a ten czynnik ma ogromny wpływ na kształtowanie się smaku keczupu. Przy robieniu domowego keczupu gospodynie domowe mogą sobie pozwolić na naturalne konserwanty: ocet stołowy, cynamon, jabłka, goździki.

W efekcie, dzięki zastosowaniu wszystkich powyższych zasad i tajemnic, uzyskuje się produkt zupełnie inny niż odpowiedniki sklepowe. Posiadający wiele przydatnych właściwości. Nasycone witaminami, makro- i mikroelementami, które można nawet wprowadzić do diety dzieci.