Musztarda

Spis treści:

3 przepisy na musztardę z proszku musztardowego

Domowa musztarda w proszku

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe. musztarda w proszku
  • 2-3 łyżki. łyżki dowolnej solanki
  • ½ łyżka. łyżki octu
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka. łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz, przyprawy – do smaku

Jak zrobić domową musztardę w proszku:

  1. Wlej 1 łyżkę do proszku musztardowego. łyżkę dowolnej solanki i szybkimi okrężnymi ruchami zmielić musztardę i płyn do uzyskania jednorodnej masy bez grudek.
  2. Uzupełnij kolejną 1 łyżkę. łyżkę solanki i dalej miel masę. Po uzyskaniu jednorodnej mieszaniny wlej kolejną 1 łyżkę. łyżkę solanki i ponownie wymieszać. W wyniku tych manipulacji uzyskuje się gęstą kompozycję przypominającą puree.
  3. Wlej wrzącą wodę do masy musztardowej i pozostaw na 10 minut, przykrywając pokrywką: pomoże to usunąć szorstkość i gorycz przyprawy. Ciecz nieuchronnie pozostanie na pokrywie, którą należy opróżnić.
  4. Dodaj bardzo mało soli do powstałej mieszaniny (ponieważ użyto solanki), octu, cukru, oleju roślinnego.
  5. W razie potrzeby możesz dodać różne przyprawy do domowej musztardy.
  6. Ten sos najlepiej przechowywać w szklanych pojemnikach, dlatego powstałą masę należy przenieść do słoika, zamknąć pokrywką i wyjąć na 1 dzień w ciemnym, chłodnym miejscu. Następnie można użyć domowej roboty musztardy zgodnie z jej przeznaczeniem.

Gorąca musztarda domowej roboty

Składniki:

100 g proszku musztardowego (2 standardowe saszetki)

2 łyżki stołowe. łyżki oleju roślinnego

2 łyżki stołowe. łyżki cukru

2 łyżki stołowe. łyżki octu 9%

Jak zrobić gorącą musztardę domowej roboty:

  1. Proszek musztardowy włożyć do metalowego pojemnika, równomiernie rozprowadzić i zalać wrzątkiem. Aby nie pomylić się z ilością wody, należy pamiętać, aby pokryć puder 3 cm.
  2. Dokładnie wymieszaj kompozycję, zamknij pokrywkę i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 godzin. Po tym czasie bardzo ostrożnie odcedź nadmiar płynu.
  3. Dodaj sól i cukier, ocet i olej. Wymieszaj łyżką lub użyj miksera.
  4. Domowa gorąca musztarda jest gotowa!

Domowa musztarda Dijon

Składniki:

1 kieliszek białego wytrawnego wina

1 łyżka. łyżka miodu

1 ząbek czosnku

1 średnia cebula

50 g proszku musztardowego (1 saszetka)

1 łyżka. łyżka nierafinowanego oleju

3-5 kropli sosu Tabasco (1 łyżeczkę można zastąpić płaską łyżką koncentratu pomidorowego)

Jak zrobić musztardę Dijon domowej roboty:

  1. Wlej wino do odpowiedniego pojemnika, dodaj miód, posiekaj czosnek i cebulę, wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Umieść mieszaninę na kuchence i poczekaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Gdy mieszanina ostygnie, odcedź ją.
  3. Wlać proszek musztardowy do powstałej kompozycji cienkim strumieniem, ciągle mieszając mieszaninę. Dodaj olej, sól i sos Tabasco (można go zastąpić odrobiną koncentratu pomidorowego) i ponownie dobrze wymieszaj.
  4. Aby uzyskać pełnowartościowy aromat, gotową domową musztardę Dijon należy podawać przez 2 dni. Aby to zrobić, przenieś go do szklanego pojemnika, zamknij pokrywkę i połóż na dolnej półce lodówki.