Spis treści:
3 przepisy na musztardę z proszku musztardowego
Domowa musztarda w proszku
Składniki:
- 2 łyżki stołowe. musztarda w proszku
- 2-3 łyżki. łyżki dowolnej solanki
- ½ łyżka. łyżki octu
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżka. łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz, przyprawy – do smaku
Jak zrobić domową musztardę w proszku:
- Wlej 1 łyżkę do proszku musztardowego. łyżkę dowolnej solanki i szybkimi okrężnymi ruchami zmielić musztardę i płyn do uzyskania jednorodnej masy bez grudek.
- Uzupełnij kolejną 1 łyżkę. łyżkę solanki i dalej miel masę. Po uzyskaniu jednorodnej mieszaniny wlej kolejną 1 łyżkę. łyżkę solanki i ponownie wymieszać. W wyniku tych manipulacji uzyskuje się gęstą kompozycję przypominającą puree.
- Wlej wrzącą wodę do masy musztardowej i pozostaw na 10 minut, przykrywając pokrywką: pomoże to usunąć szorstkość i gorycz przyprawy. Ciecz nieuchronnie pozostanie na pokrywie, którą należy opróżnić.
- Dodaj bardzo mało soli do powstałej mieszaniny (ponieważ użyto solanki), octu, cukru, oleju roślinnego.
- W razie potrzeby możesz dodać różne przyprawy do domowej musztardy.
- Ten sos najlepiej przechowywać w szklanych pojemnikach, dlatego powstałą masę należy przenieść do słoika, zamknąć pokrywką i wyjąć na 1 dzień w ciemnym, chłodnym miejscu. Następnie można użyć domowej roboty musztardy zgodnie z jej przeznaczeniem.
Gorąca musztarda domowej roboty
Składniki:
100 g proszku musztardowego (2 standardowe saszetki)
2 łyżki stołowe. łyżki oleju roślinnego
2 łyżki stołowe. łyżki cukru
2 łyżki stołowe. łyżki octu 9%
Jak zrobić gorącą musztardę domowej roboty:
- Proszek musztardowy włożyć do metalowego pojemnika, równomiernie rozprowadzić i zalać wrzątkiem. Aby nie pomylić się z ilością wody, należy pamiętać, aby pokryć puder 3 cm.
- Dokładnie wymieszaj kompozycję, zamknij pokrywkę i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 godzin. Po tym czasie bardzo ostrożnie odcedź nadmiar płynu.
- Dodaj sól i cukier, ocet i olej. Wymieszaj łyżką lub użyj miksera.
- Domowa gorąca musztarda jest gotowa!
Domowa musztarda Dijon
Składniki:
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 łyżka. łyżka miodu
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
50 g proszku musztardowego (1 saszetka)
1 łyżka. łyżka nierafinowanego oleju
3-5 kropli sosu Tabasco (1 łyżeczkę można zastąpić płaską łyżką koncentratu pomidorowego)
Jak zrobić musztardę Dijon domowej roboty:
- Wlej wino do odpowiedniego pojemnika, dodaj miód, posiekaj czosnek i cebulę, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Umieść mieszaninę na kuchence i poczekaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Gdy mieszanina ostygnie, odcedź ją.
- Wlać proszek musztardowy do powstałej kompozycji cienkim strumieniem, ciągle mieszając mieszaninę. Dodaj olej, sól i sos Tabasco (można go zastąpić odrobiną koncentratu pomidorowego) i ponownie dobrze wymieszaj.
- Aby uzyskać pełnowartościowy aromat, gotową domową musztardę Dijon należy podawać przez 2 dni. Aby to zrobić, przenieś go do szklanego pojemnika, zamknij pokrywkę i połóż na dolnej półce lodówki.