naleśniki

Spis treści:

3 fajne przepisy na naleśniki do squasha na PP

Naleśniki z cukinii to popularne danie niskokaloryczne i mało aromatyczne. Idealny dla osób przestrzegających prawidłowego odżywiania. Warto zaznaczyć, że zawartość kalorii w owocu jest niewielka (84 kcal na 100 g). Jednak w trakcie gotowania wzrasta ze względu na tłuszcze zawarte w oleju i może osiągnąć 128 kcal. Możesz tego uniknąć, gotując w piekarniku, a także zastępując składniki niskokalorycznymi. Na przykład mąka kukurydziana lub płatki owsiane. W tym artykule opowiemy Ci o 3 przepisach, dzięki którym możesz zrobić pyszne i zdrowe naleśniki z cukinii, zarówno na patelni, jak iw piekarniku.

Obecnie istnieje wiele sposobów na przygotowanie dietetycznych naleśników z cukinii z dodatkiem różnych produktów. Zanim zapoznasz się z przepisami, musisz zrozumieć, jak przydatne jest warzywo.

Korzyści z cukinii

Zawiera wiele przydatnych substancji, które mają pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego i stan skóry. Jest produktem dietetycznym o specjalnych właściwościach leczniczych… Ma działanie moczopędne i pomaga przywrócić mikroflorę jelitową. Błonnik pokarmowy wchłania i usuwa toksyny z organizmu, nadmiar płynów i soli. Warzywa należy uwzględnić w diecie w przypadku dysfunkcji wątroby, nerek i nadciśnienia.

Cukinia zawiera bogaty kompleks witamin A, C, B, E, H, PP, a także pożyteczne mikroelementy takie jak potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo.

Nie zalecane przy obrzękach i otyłości.

Z serem

Do tego będziesz potrzebować:

  • cukinia (1 duża lub 2-3 małe);
  • 100g twardego sera;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki. łyżki mąki;
  • sól / pieprz do smaku;
  • olej roślinny (3 łyżki stołowe).

Cukinię obrać z grubej skórki (jeśli jest cienka – odciąć tylko końce). Zetrzyj na grubej lub pokrój w krajalnicę do warzyw. Dodaj sól i pozbądź się nadmiaru płynu. Weź osobną miskę do wyrabiania ciasta. Na drobnej tarce zetrzyj ser. Ubij jajka i mąkę przesianą przez sito. Dodaj pieprz do smaku. Mieszaj, aż uzyskana masa będzie średnio gruba. Dodaj cukinię i ponownie zamieszaj.

Rozgrzej patelnię i wlej olej roślinny. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Z mąki kukurydzianej, pieczonej w piekarniku

Do gotowania będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg cukinii;
  • 2 jajka;
  • 30-50g mąki kukurydzianej;
  • sól, koperek.

Zdejmij skórkę ze szpiku warzywnego, zetrzyj ją na grubej tarce, dodaj sól. Po 15 minutach wyciśnij i połącz z resztą składników. Przygotuj blachę do pieczenia: przykryj ją pergaminem i łyżką łyżką rozłóż porcje na papierze. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy. Po 10-15 minutach wyjmij blachę do pieczenia, przewróć naleśniki na drugą stronę. Pozostaw je do gotowania przez kolejne 7-9 minut.

Z papryką i twarogiem

  • 500g cukinii;
  • 250g papryki;
  • 100g sera i twarogu niskotłuszczowego;
  • 20 ml soku z cytryny;
  • 50g mąki owsianej;
  • seler;
  • 100g otrębów (siemię lniane);
  • 2 jajka;
  • sól / pieprz mielony do smaku.

Cukinię umyj i obierz. Usuń łodygę i ekstrahuj nasiona pieprzu. Opłucz pod ciepłą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Zmiel seler. Połącz wszystkie składniki i pozostaw na 30 minut. Następnie pozbądź się nadmiaru soku. Dodaj sól, mielony pieprz, sok z cytryny i otręby. Wlej twarożek i drobno starty ser przez sito. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Wbić jajka i ugniatać ciasto dodając mąkę owsianą do uzyskania bardzo gęstej jednorodnej masy. Podgrzej patelnię i dodaj trochę oleju roślinnego. Użyj łyżki do uformowania naleśników i usmaż je.

Postępując zgodnie z powyższymi przepisami, możesz szybko zrobić zdrowe naleśniki do squasha. To świetna opcja dla osób, które obserwują własną wagę lub chcą schudnąć.… Istnieje wiele odmian przygotowania naleśników dietetycznych, więc każdy może znaleźć przepis dla siebie.