naleśniki

Spis treści:

5 najlepszych przepisów na naleśniki na zapusty

W przeddzień Maslenicy wiele gospodyń domowych zastanawia się, jak upiec naleśniki, aby okazały się nie tylko pyszne, ale także świątecznie piękne, dekorując ucztę.

Pancakes for Shrovetide są uderzające pod względem różnorodności i ilości. Używając różnych rodzajów mąki i różnych składników, stworzono szeroką gamę receptur na naleśniki.

W dzisiejszych czasach możesz spróbować zwykłych naleśników z mlekiem, kefirem, wodą lub wypróbować nowe, niezwykłe przepisy na naleśniki. Każdy z tych przepisów jest godny uwagi i ma niepowtarzalny, niepowtarzalny smak.

Tradycyjne naleśniki

To najczęściej spotykane, klasyczne naleśniki gotowane na mleku i mące pszennej. Aby zapobiec przywieraniu ich do patelni, do ciasta dodaj olej słonecznikowy.

  • mleko – 1 l
    jajka – 4 szt
    mąka – 500 g
    olej roślinny – 2 łyżki. łyżki
    cukier – 5 łyżek. łyżki
    sól – szczypta

1. W przygotowanej misce ubij jajka z cukrem. Następnie wlej jedną część ciepłego mleka i dodaj sól. Dobrze wymieszać.

2. Mąkę przesiej i stopniowo dodawaj do mieszanki jajeczno-mlecznej. Dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek. Dodaj sodę oczyszczoną, sól, olej roślinny i wymieszaj.

3. Na sam koniec dodaj resztę mleka, ponownie ubij. Ciasto powinno być jak kwaśna śmietana.

4. Dobrze rozgrzaną patelnię posmarować olejem roślinnym (na pierwszy naleśnik).

5. Następnie wlej do niego dokładnie tyle ciasta, ile potrzeba do zrobienia jednego naleśnika (w zależności od wielkości patelni). Rozłóż ciasto na powierzchni. Następnie włożyć patelnię do ognia i smażyć naleśnik z obu stron na złoty kolor.

Wspaniałe naleśniki (z mąki gryczanej)

Gryka nagle stała się dość drogim produktem, więc robione z niej naleśniki słusznie twierdzą, że są najlepsze. Po prostu zmiel kaszę gryczaną w młynku do kawy lub blenderze i postępuj zgodnie z instrukcjami.

  • – Drożdże (suche, szybkie) – 1 łyżeczka.
    – Mleko – 1 stos.
    – Mąka gryczana – 1/3 stosu.
    – Mąka pszenna – 1/3 stosu.
    – Cukier – 2 łyżeczki.
    – Sól – 1 szczypta
    – Jaja kurze – 1 szt

1. Rozcieńczyć suche drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Odstaw na kilka minut.

2. Przesiej oba rodzaje mąki do miski, dodaj sól i cukier, wymieszaj. Zrób wgłębienie pośrodku, wlej pozostałe mleko, ciasto, żółtko. Dokładnie wymieszać. Przykryj miskę wilgotną szmatką i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.

3. Po 40 minutach ubić białko na miękką piankę i połączyć z ciastem.

4. Na patelni rozgrzać olej roślinny i wylać ciasto, smażąc naleśniki 2-3 minuty z obu stron.

Hollywood Pancakes (Owsianka)

Była kiedyś popularna hollywoodzka sałatka piękności – płatki owsiane oblane wodą z dodatkiem owoców i rodzynek. Płatki owsiane są niezwykle korzystne dla skóry; jest to rodzaj odkurzacza, który czyści ciało od wewnątrz. Dlaczego nie zrobić płatków?

  • 2 szklanki płatków owsianych
    3/4 szklanki mąki
    100 g masła
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki oleju roślinnego
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Wymieszaj dwie filiżanki płatków owsianych z mąką i cukrem pudrem i miel w mikserze przez 10-20 sekund.

2. Dodać jajka, mleko, zmiękczone masło i ubijać jeszcze przez 10-20 sekund.

3. Dodać proszek do pieczenia i pozostałe płatki; przykryj i odstaw na 10 minut.

4. Rozgrzać naleśnikarkę, włożyć po 2 łyżki ciasta do każdej wnęki. Piecz przez 2 minuty z każdej strony. Smarujemy gorące naleśniki roztopionym masłem. Podawać z miodem lub dżemem.

Pancakes a la russe (drożdże)

W Rosji wszystko odbywało się wściekle iz pasją: zabawa – póki nie upuszczę, naleśniki – a więc skokowo! Po takich naleśnikach na pewno będziesz musiał się dobrze bawić: w końcu ilość kalorii w nich jest po prostu nieprzyzwoita!

  • – Cukier granulowany 60 g
    – sól morska 1 łyżeczka
    – Jaja kurze 3 szt.
    – Drożdże suszone szybko działające 7 g
    – Rafinowany olej słonecznikowy 100 ml
    – Mąka pszenna 300 g
    – Mleko 300 ml
  • – Woda – 200 ml

1. Jajka połączyć z cukrem i solą, dokładnie ubijać do uzyskania lekkiej piany. Ilość cukru jest dobrana optymalnie, aby uzyskać neutralny smak, ponieważ bardzo lubią drożdże, dzięki czemu nie będą słodkie.

2. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać, aby nie było grudek, a masa stała się jednorodna.

3. Ciasto przełożyć na około 50-60 minut w ciepłe, wiatroszczelne miejsce. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość 2-krotnie, należy je wymieszać, aby wypuścić powietrze i ponownie ustawić, aby wyrosło.

4. Teraz nie musisz już w to ingerować! Musisz zachować wszystkie bąbelki, które są w cieście, więc teraz musisz obchodzić się z nim tak ostrożnie, jak to możliwe.

5. Rozgrzej patelnię i lekko nasmaruj olejem. Do tego najlepiej nadaje się kulinarny pędzel lub pół ziemniaka. Delikatnie zgarnij ciasto chochlą na wierzchu i wlej do formy, pozwalając równomiernie się rozprowadzić.

6. Gdy powierzchnia wyschnie, odwróć i usmaż drugą stronę. Robimy to z każdym naleśnikiem. Możesz podawać gotowe naleśniki z absolutnie dowolnymi nadzieniami.

Francuskie Naleśniki (Naleśniki)

Delikatne, lekkie i pachnące naleśniki to ulubiony przysmak paryżan. Są gotowane na ulicy i sprzedawane na gorąco. Jedną z głównych różnic jest rozmiar! Do zrobienia tych naleśników potrzebujesz ogromnej patelni – i pewnego talentu.

  • Na naleśniki:
  • – 80 g mąki
    – 3 jajka
    – 350 ml mleka
    – szczypta soli
    – 1 łyżeczka Sahara
    – 60 g masła
  • Do wypełnienia:
  • – 750 g jabłek
    – 100 g cukru
    – 60 g masła
    – 60 ml brandy, calvadosu lub koniaku

1. Najpierw przygotuj nadzienie. Jabłka obrać, wyjąć rdzeń. Jabłka pokrój w drobną kostkę. Roztop masło w rondelku, włóż jabłka, dodaj cukier, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij pokrywkę, podkręć ogień i smaż jabłka, aż zaczną się karmelizować. Zdjąć patelnię z ognia, wlać brandy, zamieszać i odstawić.

2. Gotowanie naleśników. Mąkę przesiej, wlej do niej sól i cukier. Powoli wlewając mleko, ciągle mieszając masę. Następnie wjeżdżamy jajka, wlewamy roztopione masło i ubijamy do uzyskania gładkości.

3. Naleśniki usmażyć i ułożyć na talerzu, przykrywając pokrywką. Na każdy naleśnik wyłożyć nadzienie. Zwiń w tubki i podawaj.