Pączki

Spis treści:

5 lekkich i prostych przepisów na pączki, zupełnie jak w dzieciństwie

Smak różowych i zwiewnych pączków jak w dzieciństwie pozostaje na zawsze w pamięci. Istnieje wiele prostych przepisów, według których nawet niedoświadczona gospodyni może przygotować ten przysmak. Pączki robione są klasycznie, posypane cukrem pudrem na wierzchu lub z dodatkiem skondensowanego mleka. Możesz również zrobić wypieki z kaszą manną. Musisz znaleźć własny przepis, który zadowoli gusta całej rodziny.

Pączki z kaszą manną dodawane do mąki

Głównym celem kaszy manny w wypieku jest długotrwałe zachowanie miękkości i przewiewności ciasta. Dlatego pączki w tym designie można jeść zarówno świeżo przygotowane, jak i schłodzone. Aby nadać wyjątkowy smak, użyj nadzienia w postaci gęstego dżemu lub dżemu.

Składniki:

  • mąka – 6 łyżek;
  • kasza manna – 2 łyżki .;
  • mleko – 600 ml;
  • suche drożdże – 4 łyżeczki;
  • cukier – 6 łyżek;
  • rafinowany olej do smażenia;
  • dżem lub dżem do nadzienia;
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Wodę podgrzewa się do 40 ° C, dodaje się do niej cukier i suszone drożdże. Gdy masa stanie się jednorodna, stopniowo wprowadzaj mąkę i kaszę manną. Następnie zagnieść ciasto, które powinno być miękkie, w przeciwnym razie pączki okażą się zbyt gęste. Teraz czekają 2-3 godziny, aż ciasto wyrośnie (należy je odstawić w ciepłe miejsce pod folią lub ręcznikiem).

W razie potrzeby możesz wyciąć gotowe pączki i włożyć nadzienie.

Po upływie tego czasu ręce natłuszczamy olejem i robimy kulki o średnicy 7-8 cm układając je na stole posypanym mąką. Na patelni lub rondlu rozgrzej olej i usmaż pączki.

Gdy ciasto jest obustronnie zarumienione, wyjmuje się je na papierowy ręcznik, aby nie wchłonął nadmiar tłuszczu, następnie przekłada się na talerz i posypuje proszkiem.

Pączki ze skondensowanym mlekiem są złocistobrązowe i bujne

Jeśli chcesz szybko zrobić coś słodkiego, przydadzą się pączki z dodatkiem skondensowanego mleka. W tym przepisie nie ma drożdży, więc proces gotowania jest szybszy. Wypieki są umiarkowanie słodkie i smaczne, ze złotobrązową skórką.

Składniki:

  • mleko skondensowane – 175 g;
  • jaja kurze – 2 szt.;
  • proszek do pieczenia ciasta – 7-8 g;
  • wanilina – mała szczypta;
  • sól – ¼ łyżeczki;
  • mąka – 225-240 g;
  • olej słonecznikowy do smażenia;
  • cukier puder – 1 łyżka.

Przygotowanie:

Jajka wbija się do głębokiego pojemnika, dodaje się sól i ubija trzepaczką, aż pojawi się biała piana. Następnie wlewa się skondensowane mleko i dokładnie miesza. Gdy masa stanie się jednorodna, wprowadza się wanilinę i proszek do pieczenia. Na koniec stopniowo dodaje się mąkę, nie przerywając pracy trzepaczką.

Następnie przechodzą na ręczne ugniatanie. Najlepiej zrobić to na kuchennym stole, który został wcześniej odkurzony mąką. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto stanie się miękkie i elastyczne, przykrywa się folią i odstawia na 15-20 minut. Po upływie czasu masę rozwałkowuje się po powierzchni na warstwę o grubości 1 cm, kółka wyciska się szklanką lub foremką, a następnie za pomocą plastikowej nakrętki od butelki wykonuje się w nich otwory na środku.

Lepiej jest zrobić od razu wykroje z całej ilości ciasta, a następnie po prostu usmażyć pączki.

Wlej olej słonecznikowy na patelnię lub odpowiedni rondel o wysokości około 3-4 cm, ułóż półfabrykaty i smaż z obu stron na złoty kolor. Pieczenie musi być monitorowane, ponieważ gotuje się bardzo szybko.

Na koniec pączki układamy na papierowym ręczniku, usuwamy nadmiar oleju, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Pączki z gotowanym skondensowanym mlekiem

Przepisów na robienie pączków w domu jest wiele. Ale jeśli chcesz, aby deser był prawdziwy, klasyczny, to do ciasta należy użyć drożdży. To właśnie ten składnik sprawi, że pączki będą szczególnie pachnące, delikatne i przewiewne.

Składniki:

  • jaja kurze – 4 szt.;
  • mąka pszenna – 1,2 kg;
  • cukier – 6 łyżek;
  • mleko – 1 łyżka;
  • suche drożdże – 6 g;
  • masło – 10 łyżek;
  • gotowane mleko skondensowane – 1 b;
  • olej roślinny;
  • cukier puder;
  • sól – szczypta.

Przygotowanie:

Weź pojemnik i ubij jajka z cukrem trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji i lekkiej białej piany. Masło topi się na ogniu lub w łaźni wodnej i pozostawia do ostygnięcia. W tym samym czasie mleko wlewa się do głębokiego pojemnika, wlewa i miesza suche drożdże, czekając na całkowite rozpuszczenie.

Przed użyciem mąki zaleca się przesiać, aby pączki były przewiewne, a ciasto nasycone tlenem.

Następnie do masy drożdżowej dodaje się sól, a mąkę w małych porcjach. Na sam koniec wlej masę ghee i jajek. Po połączeniu wszystkich składników ciasto ugniata się ręcznie. Po uzyskaniu elastycznej konsystencji przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Po upływie czasu z ciasta wyjmuje się mały kawałek i skręca w opaskę uciskową lub „kiełbasę”, po czym kroi się na kawałki wielkości jaja kurzego. Z nich toczy się okrągłe kulki i pozostawia do wyrośnięcia na 15 minut. Teraz zaczynają smażyć: w rondelku rozgrzewają olej, maczają w nim pączki i czekają, aż się zrumienią ze wszystkich stron.

Najlepiej wyjąć go łyżką cedzakową i od razu rozłożyć na ręczniku papierowym. Po ułożeniu na talerzu wypieki wchłoną dużo oleju i będą tłuste. Gotowane mleko skondensowane umieszcza się w strzykawce cukierniczej i napełnia nim pączki przez mały otwór. Gotowy deser posyp cukrem pudrem i podawaj.

Pączki nadziewane zwykłym skondensowanym mlekiem

Przygotowanie pączków na ten deser nie zajmie dużo czasu, zwłaszcza jeśli używasz kupionego w sklepie ciasta drożdżowego, które jest sprzedawane jako gotowe. Deser okazuje się słodki, więc małe dzieci bardzo go uwielbiają.

Składniki:

  • mąka – 325 g;
  • mleko – 275 ml;
  • cukier – 1 łyżka stołowa;
  • żółtko jaja – 1 szt.;
  • sól – 0,5 łyżeczki;
  • suche drożdże – 5 g;
  • masło – 1,5 łyżki;
  • mleko skondensowane – ½ b .;
  • cukier puder;
  • olej słonecznikowy.

Przygotowanie:

Jeśli nie używasz gotowego ciasta, ale robisz własne, to początkowo biorą ¼ dostępnego mleka, podgrzewają i rozpuszczają cukier i drożdże. Następnie należy podgrzać pozostałe mleko, roztopić masło w łaźni wodnej i wlać do ciasta. Dodaje się tam również żółtka i sól.

Ciasto średnio wyrasta w 10-15 minut i wygląda jak bujna pianka.

Uzyskaną mieszaninę lepiej wlać do dużego pojemnika. Ponadto stopniowo przesypuje się wstępnie przesianą mąkę, która wzbogaca ją w tlen i pozwala uzyskać puszyste pączki. Konsystencja ciasta jest nieco grubsza niż naleśników. Przykryj i odstaw na pół godziny na ciepło, następnie zmiażdż i odstaw na kolejne 90 minut.

Gotowe ciasto dzieli się na pół, posypuje mąką powierzchnię roboczą i rozwałkowuje dwie warstwy o tej samej średnicy (grubość ok. 0,5 cm). Na jednej robią ślady szklanką lub kształtem i kładą na środku łyżkę skondensowanego mleka. Obrabiany przedmiot jest pokryty drugą warstwą i wycina się koła.

W tej formie pączki muszą stać około 15 minut, aby mogły urosnąć. Po upływie tego czasu przystąp do smażenia. W rondelku rozgrzej olej i ostrożnie opuść do niego przedmiot. Po pojawieniu się złotobrązowej skórki pączki wyjmuje się na papierowy ręcznik, usuwa nadmiar tłuszczu, przenosi na talerz i posypuje cukrem pudrem.

Pączki-koloboks ze skondensowanym mlekiem

Przepis jest przydatny dla gospodyń domowych, które muszą zrobić dużą ilość słodyczy w krótkim czasie, ale nie chcą długo stać przy piecu. Lista składników jest tak prosta i przystępna, że ​​prawie wszystkie znajdują się w każdej lodówce.

Składniki:

  • mleko skondensowane – 200 g;
  • mąka – 300 g;
  • jajko – 2 szt.;
  • soda – 2 łyżeczki;
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki;
  • olej roślinny;
  • cukier puder.

Przygotowanie:

Mleko skondensowane wlewa się do głębokiej miski, dodaje jajka, a składniki ubija się mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką.Do masy wrzucam sodę, gasię sokiem z cytryny i dokładnie mieszam. Jeśli reakcja była prawidłowa, to gdy soda i sok z cytryny połączą się, piana wzrośnie i pojawią się bąbelki.

Mąkę przesiewa się i dodaje do masy jajecznej i skondensowanego mleka. Dokładnie wymieszaj, aby uformować miękkie i elastyczne ciasto. Masę podzielić na kawałki mokrymi lub posypanymi mąką rękami, aby się nie sklejała. Następnie formuje się kulki wielkości orzecha włoskiego.

Olej roślinny jest dokładnie podgrzewany na patelni lub rondlu, a następnie zanurza się w nim pączki. Smażyć, aż pojawi się jednolita brązowa skórka. Następnie wyjmują deser, usuwają nadmiar oleju, przekładają go na talerz, a na wierzchu posypują cukrem pudrem, można dodatkowo dodać cynamon.

Wszystkie podane przepisy na pączki, które są robione w domu i do smaku, jak z dzieciństwa, można łatwo przekształcić. Latem do nadzienia można dodać świeże jagody, a zimą do ciasta dodaje się skórkę pomarańczową, która nadaje wypiekom apetyczne, cytrusowe nuty.