Pomidory

Spis treści:

4 najlepsze sposoby na przygotowanie pomidorów musztardowych na zimę

6 min czytania

Pomidory z musztardą na zimę – konserwacja domu, która jest szeroko znana w naszym kraju, a receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie jest wiele. Należy powiedzieć, że tak przygotowane warzywa mają ciekawy smak i można je przechowywać przez długi czas. Świetnie sprawdzają się jako zimna przekąska i często są używane jako dodatek do dań mięsnych i dodatków.

Jak wspomniano powyżej, istnieje wiele przepisów na robienie lekko solonych, marynowanych i konserwowanych pomidorów z musztardą. Jednocześnie najlepsze przepisy to te, które przeszły próbę czasu.

Główne zasady gotowania pomidorów na zimę

Warto zacząć od wyboru owoców. Dlatego do puszkowania lub solenia należy wybierać elastyczne i mocne owoce, które nie miały czasu na przejrzanie i nie mają oznak zepsucia lub uszkodzenia. Zdaniem ekspertów, do zbioru na zimę najlepiej nadają się mięsiste pomidory. W przeciwnym razie po ugotowaniu mogą być zbyt wodniste, a zatem nie tak smaczne.

Przed przystąpieniem do gotowania warzyw należy je posortować, najlepiej wybrać owoce średniej wielkości, dostatecznie dojrzałe. Po zerwaniu pomidory należy dobrze umyć. Pamiętajcie, że to niezwykle ważny etap, który w końcu pozwoli gospodyni ugotować naprawdę pyszne i piękne pomidory.

Oprócz przygotowania pomidorów musisz również wcześniej wybrać odpowiednie składniki. Ich lista zależy przede wszystkim od konkretnego przepisu. Te składniki mogą obejmować:

  • czosnek;
  • przyprawa;
  • warzywa;
  • liście roślin;
  • warzywa;
  • i wiele więcej.

Po wybraniu produktów należy je również umyć i wysuszyć. Jeśli mówimy o przyprawach, to do gotowania pomidorów z musztardą musisz przygotować wysokiej jakości przyprawy. Na przykład, jeśli przepis wymaga użycia mielonych przypraw, lepiej je samemu zmielić niż kupować gotowe i zapakowane. Sól musi być gruboziarnista i czysta. Ocet można używać na różne sposoby, w tym jako wino, ocet jabłkowy i stołowy.

Oczywiście w przypadku przepisów z pomidorami musztardowymi najważniejszym składnikiem jest sama musztarda. Najczęściej stosuje się dwa rodzaje przypraw, a mianowicie musztardę w proszku i gorczycę francuską. Istnieje różnica między tymi odmianami, pierwsza nadaje pomidorom szczególny smak i aromat, druga sprawia, że ​​danie jest delikatne i wyrafinowane.

Najłatwiejszy przepis na pomidory z musztardą

Aby przygotować pomidory tą metodą, gospodyni będzie musiała zebrać następujące składniki:

  • pomidory – 2 kg wyselekcjonowanych, świeżych i dojrzałych owoców;
  • ostra papryka – pół strąka;
  • woda – 1 l;
  • czosnek – od 3 do 5 ząbków;
  • sucha musztarda – 10 gr;
  • koperek jedna gałązka plus nasiona;
  • cukier – 50 gr.;
  • sól – 60 gr.

Gotowanie pomidorów według tego przepisu obejmuje następujące kroki.

  1. Bierzemy średniej wielkości garnki i wlewamy do nich oczyszczoną wodę, dodajemy sól i cukier, solankę należy zagotować przed przelaniem do pojemnika z pomidorami.
  2. Umyte owoce umieszcza się starannie w butelce, nalegając, aby mocno je ubić, aby w żaden sposób nie pękły.
  3. Następnie drobno posiekamy pieprz i czosnek. Praktyka pokazuje, że lepiej jest to robić w rękawiczkach, aby nie poparzyć palców sokiem pieprzowym.
  4. Następnie włożyć do słoika koperek, liść laurowy, czosnek i pieprz. Na koniec dodaj suchą musztardę.
  5. Gotujemy solankę i wlewamy do przygotowanej butelki. Następnie pojemnik jest zwijany specjalnym urządzeniem.
  6. Po zszyciu butelkę należy postawić do góry dnem i przykryć kocem. W tej pozycji musi stać co najmniej piętnaście godzin.

Pomidory będą gotowe za 30-40 dni, ale zwykle otwiera się je zimą.

Pomidory z musztardą francuską

To ciekawy przepis, który pozwala zrobić pyszne pomidory o doskonałym aromacie.Aby przygotować konserwację tą metodą, będziesz potrzebować następujących produktów:

  • pomidory – około 8 dojrzałych i niezbyt dużych owoców;
  • czosnek – dwa zęby;
  • dosłownie dwie lub trzy gałęzie kopru i kolendry;
  • Liść laurowy;
  • cukier – 20 gramów;
  • sól – 15 gramów;
  • łyżka ziarna gorczycy francuskiej;
  • czarny pieprz – 10 groszków;
  • ocet – 10 ml;
  • woda – 1 litr.

Gotowanie marynowanych pomidorów z musztardą będzie wymagało:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie pomidorów. Aby to zrobić, są one myte, suszone i umieszczane w przygotowanym wcześniej sterylnym słoiku.
  2. Następnie do pojemnika należy włożyć nieobcięte ząbki czosnku, liście laurowe (kilka sztuk), zioła, czarny pieprz i ostatnią musztardę.
  3. Po umieszczeniu wszystkich składników w słoiku należy zalać wrzątkiem i natychmiast wlać z powrotem. W takim przypadku należy to zrobić w taki sposób, aby wszystkie produkty pozostały wewnątrz pojemnika.
  4. Teraz musisz przygotować solankę. Do odsączonej wrzącej wody dodaje się cukier i sól, po czym ponownie gotuje się i wlewa ocet. Na koniec mieszaninę miesza się.
  5. Solankę wlewa się do pojemnika z pomidorami, po czym butelkę należy zamknąć standardową metodą.

Solone pomidory na zimę

To dość powszechny sposób przygotowania warzyw na zimę. Solenie pozwala na przygotowanie pysznych posiłków, które zimą zachwycą członków rodziny. Do przygotowania solonych pomidorów z musztardą potrzebne będą takie składniki, jak:

  • pomidory (muszą być tej samej wielkości i najlepiej tej samej odmiany);
  • woda – półtora litra;
  • 2-3 groszki czarnego pieprzu;
  • Liść laurowy;
  • cukier – co najmniej 80 gramów;
  • sól – 50-60 gramów;
  • proszek musztardowy – 50 gramów;
  • liść chrzanu;
  • marchewka;
  • koperek – wierzch z nasionami;
  • liście porzeczki (można użyć wiśni).

Proces gotowania tego przepisu jest dość prosty:

  1. Na początek przygotowujemy sterylny pojemnik, a już wkładamy do niego produkty: pomidory, czosnek, marchewkę (najpierw przepuszczamy przez specjalną tarkę do koreańskiej marchwi), następnie dodajemy arkusz chrzanu, porzeczki i wiśni, a na końcu dodajemy pieprz.
  2. Następnie do słoika wlewa się sól, cukier i musztardę.
  3. Po ułożeniu wszystkiego napełnij słoik niezbyt gorącą przegotowaną wodą.
  4. Zamykamy butelkę pokrywką, po czym wszystko dobrze potrząsamy. Robimy to do momentu wymieszania produktów w słoiku.
  5. Następnie słoik pozostawia się na trzy dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Następnie wyjmują go ponownie i zwijają.

Tak przygotowane pomidory z musztardą można skosztować za trzy tygodnie.

Pomidory z musztardą gotowane w beczce

Takie danie, jak warzywa marynowane lub marynowane w drewnianej beczce, jest dobrze znane obywatelom Rosji. W tubach przygotowuje się różnorodne owoce – od ogórków po arbuzy.

Jeśli chodzi o gotowanie pomidorów z musztardą przy użyciu tej metody, przepis będzie wymagał następujących składników:

  • pomidory – dwa kilogramy;
  • sól – 60 gramów (około 2 pełnych łyżek);
  • pieprz (czarny groszek i ziele angielskie);
  • czosnek;
  • wierzch koperku;
  • proszek musztardowy – 20 gramów;
  • korzeń chrzanu – około 2 centymetry.

Gotowanie w beczce będzie wymagało od gospodyni znalezienia odpowiedniego pojemnika i miejsca, w którym stanie wanna.

Gotowanie pomidora z musztardą na zimno wygląda następująco:

  1. Słoik należy wysterylizować, po czym wszystkie powyższe składniki, z wyjątkiem soli i pomidorów, kładzie się na jego dnie.
  2. Pomidory są dokładnie myte, po czym każdy owoc należy dokładnie przekłuć wykałaczką lub igłą.
  3. Bierzemy garnki i wlewamy do nich wodę. Gdy woda się zagotuje i ostygnie, dodaj do niej sól i dobrze wymieszaj. Uzyskaną w ten sposób solankę wlewamy do przygotowanego słoika z pomidorami i innymi składnikami.
  4. Zakryj butelkę szmatką lub gazą.
  5. Następnie słoik należy przenieść do chłodnego pomieszczenia, w którym będzie stał przez co najmniej dwa tygodnie.
  6. Następnie butelkę należy zamknąć zwykłą pokrywką i przechowywać w lodówce przez kolejne dwa tygodnie.

Następnie pomidory są uważane za gotowe i można je zjeść.

Korzystając z tych przepisów, gospodyni zawsze może przygotować pyszne pomidory na zimę, które będą bardzo przydatne zimą.