Domowy majonez z jajkiem i musztardą

Spis treści:

Pyszne przepisy

Domowy majonez z jajkiem i musztardą

Opis potrawy.

Witajcie drodzy goście!

Tym razem chcę Was zadowolić przepisem na wspaniały sos – domowy majonez. Dzięki niemu możesz wzbogacić smak prawie każdej potrawy. A jaki jest szlachetny wygląd? Nie potrafię sobie nawet wyobrazić skali kulinarnego geniuszu tego, kto wymyślił ten sos.

Ponieważ jest on używany dość często w mojej książce kucharskiej, ciekawość jego pochodzenia przekroczyła wszelkie dopuszczalne granice. Poszukiwanie odpowiedzi na pytania trwało stosunkowo krótko.

Pyszne przepisy

Kto, gdzie i kiedy wymyślił majonez.

Myślę, że wiele osób wie lub słyszało, że ten słynny sos pochodzi z Francji. Kulinarni specjaliści tego kraju słyną z wyrafinowanego smaku, intuicyjnej umiejętności prawidłowego doboru proporcji składników, dzięki którym rodzą się prawdziwe arcydzieła, które zachowały się od wieków.

Jednym z takich produktów umiejętności kulinarnych mieszkańców kraju trzech lilii jest prezentowane tu danie.

Istnieje wersja, według której pierwsza wzmianka o sosie pojawia się około 1757 roku i jest związana z francuskim dowódcą de Richelieu. Podczas obrony oblężonego miasta Mahon, aby jakoś urozmaicić dietę żołnierzy, szef kuchni tego szlachetnego człowieka wymyślił ten kulinarny cud.

Francuski przepis i rosyjski smak.

Domowy majonez jajkiem

Z biegiem czasu przepis się zmienił. Nie zawsze można łatwo zdobyć klasyczne składniki potraw. Powiem Ci, jak smacznie i prosto jest zrobić domowy majonez po rosyjsku. Udowodnione doświadczeniem – danie okazuje się nie gorsze, a nawet lepsze od oryginału.

Wszystko jest lakoniczne i proste. Proponuję zacząć …

Wartość odżywcza naczynia na 100 gr.

Czas na przygotowanie: 5 minut.

Porcje: 300g

Domowy majonez jajkiem

Składniki potrawy.

  • Jajko 1 C – 1 szt.
  • Musztarda stołowa – 5 g (1/2 łyżeczki).
  • Sól – 6 g (1 łyżeczka bez szkiełka może być mniej).
  • Domowy majonez jajkiem musztardą

  • Sok z cytryny – 20 ml (1 łyżka).
  • Olej roślinny – 200 ml (1 łyżka).

Przepis na danie.

Wszystkie składniki przygotowujemy w odpowiedniej ilości.

Bierzemy szklany słoik (0,5-0,7 l), wbijamy do niego jajko i dodajemy sól (1 łyżeczka bez szkiełka).

Następnie włóż musztardę do miski (1/2 łyżeczki).

Następnie wyciśnij sok z cytryny (1 łyżka) i dodaj do pozostałych składników.

Na koniec wlej olej roślinny (1 łyżka) do słoika i włóż blender zanurzeniowy do pojemnika.

Ubijaj i nie zmieniaj pozycji urządzenia, dopóki emulsja nie podniesie się co najmniej do połowy poziomu oleju, a następnie powoli doprowadź masę w górę iw dół do jednorodności.

Przygotowany sos można wykorzystać do przyprawiania dowolnych sałatek, dobrze komponuje się również z daniami na ciepło, nadaje się jako składnik przyrządzania przekąsek.

Author: Thordisida

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *