Jak zrobić ciasto na naleśniki serwatkowe i nadzienie według przepisu

Spis treści:

naleśniki serwatkowe

Jak zrobić naleśniki serwatkowe: przepis na ciasto i dodatki

Naleśniki z serwatką

Gotowanie: 30 minut

Dziś proponuję zrobić naleśniki z serwatką.

Jeśli kiedykolwiek robiłeś domowy twarożek, prawdopodobnie wiesz, że podczas tego procesu uwalnia się serwatka. Wielu nie używa go w żaden sposób, ale na próżno! W końcu można z niego przygotować wiele pysznych potraw. Na przykład naleśniki.

Oferuję Ci własną wersję naleśników serwatkowych. Są przewiewne i porowate. Nie są ani cienkie, ani bujne.

Polecam jeść je ze śmietaną, miodem lub dżemem. Chociaż mleko skondensowane też byłoby świetną opcją 🙂

Składniki Whey Pancake

  • Mąka pszenna – 250 g
  • Serum – 700 ml
  • Jaja kurze – 2 szt.
  • Cukier – 3 łyżki. l.
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Olej roślinny – 2 łyżki. l.

dodaj olej

Przepisy na naleśniki serwatkowe

W rondelku wymieszaj jajka, cukier i sól.

Najwygodniej jest to zrobić trzepaczką.

Serum należy podgrzać do ogrzania i wlać do mieszanki jajecznej.

Stopniowo wprowadzaj całą mąkę.

Mąkę najlepiej mieszać stopniowo, za każdym razem dokładnie mieszając.

Ubij ciasto, aż będzie gładkie. Wszystkie grudki mąki powinny być całkowicie rozpuszczone.

naleśniki serwatkowe minut

Dodaj sodę oczyszczoną i ponownie wstrząśnij. Powierzchnia ciasta pokryta będzie drobnymi bąbelkami.

Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj.

Ciasto jest gotowe do upieczenia na patelni. Ale lepiej zostawić to na kilka godzin. Dzięki temu naleśniki będą jeszcze smaczniejsze.

Małe porcje ciasta wlewamy na gorącą patelnię i smażymy z obu stron.

Z tej ilości ciasta otrzymuję średnio 20 naleśników.

Whey Pancakes – 10 domowych pysznych przepisów

Najłatwiej jest ugotować naleśniki serwatkowe według 1000. receptur menu: są zdjęcia krok po kroku, porady, czas gotowania, zmienny skład i porcje żywności, zawartość kalorii i BJU, podobne dania. Czytaj …

  1. Dom
  2. Katalog
  3. Najlepsze wybory
  4. Mleczarnia
  5. Serum
  6. Naleśniki z serwatką

serwatkowe minut

Naleśniki na serwatce z poranną herbatą – wygodne śniadanie dla kobiety biznesu

Serum do naleśników jest idealne, zwłaszcza jeśli chcesz czegoś smacznego, a dodatkowe centymetry w talii przerażają. Pieczenie z nim okazuje się smaczne, bujne i niewiele różni się od tego gotowanego na mleku, kefirze. Ponadto popularne danie w Rosji z takim wyborem składników wychodzi bardziej budżetowo.

Pięć najczęściej używanych składników w przepisach na naleśniki serwatkowe to:

ProduktKalorie kcal na 100gBiałka w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
Serum310.80.16.6
Cukier3980099.7
Mąka pszenna32512167
Jaja kurze8012.710.90.3
Proszek do pieczenia0000

Na serwatce można upiec dowolne naleśniki: cienkie i grube, z dziurkami lub bez, do nadzienia i tylko do posiłku z kęsem herbaty. To, czy drożdże są dodawane, czy nie, jest wyborem każdego, ale najczęściej nie. Naleśniki dobrze się pieczą i pozostają puszyste. Najważniejsze jest przestrzeganie niektórych zasad, które opisano poniżej.

Przybliżony sposób przygotowania naleśników serwatkowych jest następujący:

  1. Ubij jajka z cukrem, dodając szczyptę soli.
  2. Wlej do nich serum.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.
  4. Dodaj olej roślinny, wymieszaj i natychmiast usmaż.
    Zamiast proszku do pieczenia możesz wziąć sodę. Dostosuj słodycz za pomocą różnych ilości cukru lub odpowiednich substancji słodzących.

naleśniki serwatkowe

Jako dodatkowe składniki możesz pamiętać:

  • jabłka lub inne owoce / jagody
  • rodzynki lub inne suszone owoce
  • ser
  • cukinia
  • grzyby
  • ziemniaki
  • twarożek
    Jeśli wlejesz do ciasta kilka łyżeczek brandy, to naleśniki okażą się bardziej plastyczne, można je nadziać różnymi nadzieniami.

Pięć najszybszych przepisów na naleśniki serwatkowe:

Nazwa potrawyCzas na przygotowaniaKalorie kcal na 100gOcena użytkownika
Naleśniki na serwatce z dziurami40 minut138+26
Szybkie naleśniki serwatkowe40 minut157+16
Cynamonowe naleśniki serwatkowe40 minut231+2
Cienkie naleśniki serwatkowe45 minut185+104
Różowe róże lub naleśniki serwatkowe1 godz191+21

Porady i wskazówki:

  • wszystkie produkty na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • serwatkę lepiej lekko podgrzać, naleśniki będą perforowane
  • podgrzej patelnię przed smażeniem
  • aby zmniejszyć zawartość kalorii w gotowych naleśnikach, nie dodawaj oleju jadalnego

Author: Saithirdin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *