Jak zrobić naleśniki z kurczakiem i grzybami

Spis treści:

naleśniki kurczakiem

Jak zrobić naleśniki z kurczakiem i grzybami

Każda gospodyni z pewnością ma swoje własne popisowe danie, które podaje do stołu (o każdej porze roku) ze szczególną dumą, bo to jej magiczna różdżka, jej sztuka kulinarna. Naleśniki to przyzwoite danie, które może stać się Twoją wizytówką. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Mogą być podawane zarówno rano (na śniadanie) jak i na obiad (jako przekąska lub jako dodatek do herbaty). Ponadto jest bardzo wygodne, że można wykonywać różne wariacje z nadzieniem, w zależności od dostępności niektórych składników.

Składnikinumer
mleko (można rozcieńczyć wodą) –0,5 l
jajko –3 szt.
cukier puder –50g
sól kamienna –2,5 g
olej rafinowany –100 ml
mąka –350 g
grzyby (boczniaki) –300g
pierś z kurczaka (uda) –300g
cebula –2 szt.
czarny pieprz –smak
Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramów: 120 Kcal

Jak gotować naleśniki z kurczakiem i grzybami:

  1. Przygotuj ciasto na przyszłe naleśniki. Ubij jajka z cukrem pudrem i solą, następnie wlej rafinowane masło i mleko. Mieszaj i stopniowo dodawaj mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto, aż będzie gładkie, łamiąc wszystkie powstałe grudki (mikser bardzo pomaga w tym procesie);
  2. Przygotuj nadzienie. Ugotuj pierś z kurczaka, jeśli nie ma piersi, możesz ją łatwo zastąpić udami. Ugotowane mięso uwolnij od kości i posiekaj. Pokrój grzyby i cebulę i smaż do miękkości z odrobiną oleju roślinnego i pieprzu. Połącz mięso z grzybami. Nadzienie jest gotowe;
  3. Z przygotowanego ciasta smażyć cienkie naleśniki (na suchej i zawsze gorącej patelni!);
  4. Połóż 1-2 łyżki stołowe na pół naleśnika. nadzienie z kurczaka i grzybów, naleśnik zwiń w kopertę. Powtórz te same kroki z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem;
  5. Gotowe koperty naleśnikowe pięknie ułóż na talerzu i podawaj. Jeśli nie planujesz podawać naleśników na stół natychmiast po ugotowaniu, włóż je do lodówki i po prostu podgrzej je w kuchence mikrofalowej przed podaniem (w razie potrzeby, ponieważ zimne nie są mniej smaczne).

Naleśniki faszerowane kurczakiem, jajkiem i grzybami

naleśniki kurczakiem

Naleśniki to uniwersalne danie, które można podawać nie tylko jako dodatek do herbaty, ale również jako pełnowartościową ucztę przy świątecznym stole.

Z reguły słodkie naleśniki podaje się z herbatą, ale dziś rozważymy przepis na naleśniki z przekąskami: z kurczakiem, grzybami i jajkami.

  • woda (gotowana) – 0,4 l;
  • cukier granulowany – 50 g;
  • sól – 2-2,5 g;
  • jajka (duże) kurczak – 5 szt.;
  • mąka pszenna (BC) – 300-350 g;
  • rafinowany olej – 75 ml;
  • mięso z kurczaka – 400 g;
  • grzyby – 200-250 g.

Aktywny czas gotowania: 60 min.

Wartość odżywcza w 100 g: 135 kcal.

  1. Jajka (2 szt.) Zetrzeć mikserem z cukrem i solą. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj do nich olej i wodę. Następnie zacznij dodawać trochę mąki. Zagnieść na jednorodne półpłynne ciasto bez grudek;
  2. Następnie przygotuj nadzienie na przyszłe naleśniki. Pokrój filet z kurczaka i zacznij smażyć (na minimalnej ilości oleju). Drobno posiekaj grzyby, a następnie wyślij na patelnię ze smażonymi filetami z kurczaka. Smażyć składniki do miękkości, na koniec posolić i doprawić według własnego uznania. Pozostałe 3 jajka ugotuj na twardo, a następnie posiekaj wystarczająco drobno i wymieszaj z kurczakiem i grzybami;
  3. Rozgrzej dobrze suchą patelnię, a następnie wylewając ciasto porcjami chochlą, usmaż naleśniki;
  4. Ułóż gotowe naleśniki na stole. Na każdą z nich nałóż niewielką ilość nadzienia, a następnie zawiń do tuby i podawaj.

naleśniki kurczakiem grzybami

Przepis na Ciasto Mielone – Przygotowaliśmy kilka przepisów z różnymi bazami i za każdym razem okaże się, że będzie to nowy wypiek.

Zwróć uwagę na przepis na ciasto „Curly Boy” – pyszne i bardzo proste.

Przeczytaj, jak gotować zupę fasolową w multicookerze.

Wypełnione worki na naleśniki

Dzisiaj rozważymy podstawowe danie w przygotowaniu, ale bardzo skuteczne w podawaniu: torebki na naleśniki z kurczakiem, grzybami i serem.

Poradzić sobie z ich przygotowaniem, nawet początkujący kucharz będzie w stanie – najważniejsze jest postępowanie zgodnie z instrukcjami krok po kroku. Wiązanie toreb w tym przepisie sugeruje się piórami zielonej cebuli, ale można je zastąpić surowym warkoczem (w tym celu warkocz należy rozłożyć na cieńsze nitki).

Tajemnice domowej kuchni

  • serum mleczne – 400 ml;
  • jajka (duże) – 2 szt.;
  • mąka (przesiana) – 200 g;
  • olej (bezwonny) – 100 ml;
  • cukier granulowany – 50 g;
  • kurczak (dowolna część) – 350-400 g;
  • grzyby – 300 g;
  • ser śmietankowy – 150 g;
  • cebula bułgarska – 1 szt.;
  • sól – 5 g;
  • zielona cebula (pióra).

Czas gotowania: 50 minut.

Wartość odżywcza w 100 g: 143 kcal.

  1. Zacznij od zrobienia ciasta na przyszłe naleśniki w workach. Ubij jajka widelcem z solą i cukrem. Następnie do masy jajecznej dodaj kilka łyżek oleju roślinnego i serwatki. Wymieszać. Następnie stopniowo, bez przerywania ubijania, zacznij wprowadzać przesianą mąkę. W trakcie ubijania ostrożnie przetrzyj wszystkie grudki (dla wygody możesz użyć trzepaczki);
  2. Z przygotowanego ciasta piec cienkie naleśniki. Naleśniki należy piec na suchej patelni (w cieście jest już olej), która jest wstępnie podgrzewana. Podczas pieczenia upewnij się, że naleśniki są cienkie, elastyczne i bez dziur – w przyszłości powinny być łatwe do zrolowania i jednocześnie nie deformują się;
  3. Ugotuj części kurczaka (bulion można następnie wykorzystać do przygotowania zup i innych pierwszych dań). Usuń kości z mięsa i drobno posiekaj. Boczniaki posiekaj (w dogodny dla siebie sposób) i smaż na oleju roślinnym razem z posiekaną cebulą. Zetrzyj twardy ser na standardowej tarce. Wymieszaj wszystkie składniki;
  4. Zacznij formować woreczki: połóż 1,5 łyżki stołowej na środku naleśnika. nadzienia, a następnie delikatnie podnieś brzegi do góry, jednocześnie zbierając je w pęczek. Zawiąż pęczek cebulowym piórkiem. Pozostałe torby uformuj w ten sam sposób;
  5. Oryginalne torebki na naleśniki są gotowe.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe

Tajemnice domowej kuchni

Kto powiedział, że ciasta mogą być tylko słodkie? Istnieje wiele pikantnych ciastek z przekąskami, które nie są gorsze od klasycznych (słodkich) i przyjrzymy się jednemu z nich dzisiaj.

  • serwatka – 2 filiżanki;
  • przesiana mąka – 1 szklanka;
  • jajka – 1 szt.;
  • sól kuchenna – szczypta;
  • cukier – 75 g;
  • olej roślinny – 75 ml;
  • filet z kurczaka – 1 szt.;
  • pieczarki – 400 g;
  • Ser holenderski – 200 g;
  • cebula (duża) – 1 szt.;
  • majonez 67% – 200 ml.

Czas gotowania: 60 min.

Kalorie na 100 g: 155 kcal.

  1. Ubij mikserem jajka z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodaj serwatkę, masło i mąkę. Zagnieść na jednorodne „wylewające” ciasto;
  2. Z przygotowanego ciasta piec cienkie naleśniki;
  3. Drobno posiekaj pierś z kurczaka, cebulę i grzyby, a następnie smaż (razem) do miękkości na patelni. Na etapie gotowości – posyp solą i pieprzem (ale nie dużo, pamiętaj – w przepisie jest majonez);
  4. Naleśniki układamy jeden po drugim na talerzu (jeden na drugim), smarując je siateczką majonezową i gotowanym mięsem oraz nadzieniem grzybowym;
  5. Przełóż uformowane ciasto w chłodne miejsce na 20-30 minut, a następnie podawaj. Uwierz mi, to ciasto nie jest gorsze od ciasta!

Author: Saithirdin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *