Wieprzowina

Spis treści:

Wieprzowina w sosie granatowym w piekarniku

Nikt na świecie nie wie, jak gotować różne rodzaje mięsa, tak dobrze jak robią to kaukascy kucharze z pomocą lokalnych przypraw i przypraw. Oczywiście najczęściej mają do czynienia z jagnięciną, ale wieprzowina pieczona w sosie z granatów w piekarniku według klasycznej receptury jest też niesamowicie smaczna.

Do gotowania w ten sposób lepiej jest wziąć wybrane niezbyt tłuste mięso, na przykład rumsztyk lub szynkę, i przechowywać je w gotowej marynacie lub soku.

Oferujemy przepisy, jak upiec mięso wieprzowe w soku z granatów lub sosie kupionym w sklepie. Przygotowaliśmy dla Ciebie sposób na zrobienie w domu niesamowicie smacznego i zdrowego sosu ze świeżych granatów. Tak, musisz majstrować, ale poczęstunek okaże się godny pochwały. Pozostały sos można przechowywać na zimno i podawać z dowolnymi przysmakami mięsnymi.

Polędwiczki wieprzowe w sosie narsharab z granatów w piekarniku: prosty przepis

Składniki

  • Świeża karkówka – do 1 kg + –
  • Sos Narsharab – 3-4 łyżki + –
  • Gruba sól – 1,5 łyżeczki + –
  • Mieszanka kminku i kminku – 1 łyżeczka + –
  • Majeranek (suszony) – 0,5 łyżeczki + –
  • Mieszanka chili i papryki – 1 łyżeczka + –

Jak upiec wieprzowinę w kawałku w sosie z granatów w piekarniku po kaukasku: przepis krok po kroku

  • Całość należy dokładnie umyć, odciąć folie i wszystko co psuje wygląd.
  • Wszystkie przyprawy mieszamy z solą. Taką mieszanką natrzyj obficie kawałek mięsa i pozostaw na 10-15 minut do solenia.
  • Kładziemy go na arkuszu folii i delikatnie polewamy sosem, równomiernie obtaczamy tak, aby całkowicie pokrył mięso.
  • Po owinięciu folii (dla szczelności można użyć kilku arkuszy), ułóż mięso w formie żaroodpornej.
  • W piekarniku nagrzanym do 190 ° C utrzymamy go do dobrego wypieku minimum 1 godzinę.

Mięso należy ostudzić w folii i dopiero wtedy podzielić na porcje i podawać z duszonymi warzywami lub kruchym ryżem.

Sos z soku z granatów do wieprzowiny: klasyczny domowy przepis

Przepis na marynatę do mięs i sosów sałatkowych jest bardzo prosty. Główną trudnością jest wyjęcie pestek granatu z pudełek, aby nie było na nich filmu, w przeciwnym razie nasz sos będzie gorzki.

W przypadku umytych owoców granatu (1 kg) odcinamy wierzchołki „koroną” – miejsce, w którym kiedyś był kwiat. Owoce przecinamy wzdłuż folii, które są dobrze widoczne na nacięciu. Następnie ostrożnie otwórz każdy owoc i wytrząśnij go do głębokiej miski, stukając w pudełko.

Wlej ziarna do miski o grubym dnie i delikatnie zmiażdż je, aby sok się wyróżniał. Kładąc go na małym ogniu, nadal wyciskamy sok z ziaren i mieszamy, aby się nie przypiekły. Gdy ziarna staną się białe, umieść zawartość naczynia w durszlaku – sok spłynie do innego pojemnika, ale kości pozostaną.

Na ogniu o minimalnej intensywności zagotuj sok na pół do zgęstnienia i dodaj przyprawy. Możesz użyć gotowego zestawu przypraw kaukaskich lub samodzielnie dodać szczyptę suszonych przypraw chmielowo-suneli, zimnej mięty, estragonu, cząbera, kozieradki niebieskiej (utskho), papryki do sosu.

Ręcznie robiony sos dobrze trzyma się w lodówce pod pokrywką.

Pieczona w piekarniku pikantna polędwiczka wieprzowa w soku z granatów

Ten wariant przyrządzania przysmaków mięsnych to „dwa w jednym”. Filet marynuje się w soku, a następnie robi się z niego sos, który stanie się kosztowną dekoracją gastronomiczną gotowego fileta.

Składniki

  • Część zadowa miazgi wieprzowej – 1 kg;
  • Świeży sok z granatów – 1 łyżka;
  • Czosnek – 2 duże ząbki;
  • Przyprawy do mięsa (w zestawie) – 0,5 łyżeczki;
  • Mieszanka papryki (grube mielenie) – 0,5 łyżeczki;
  • Pietruszka (świeże zioła) – 1 mała pęczek;
  • Skrobia ziemniaczana – 1,5 łyżeczki;
  • Olej słonecznikowy – 1 łyżka stołowa;
  • Sól – 1 łyżeczka

Filet wieprzowy pieczemy własnymi rękami w pikantnym soku z granatów

  • Konieczne jest pocięcie mięsa na medaliony o grubości około 1 cm i zawinięcie go w plastik spożywczy, dość mocno zbite.
  • Robimy mieszankę przypraw, dodajemy do niej sól i doprawiamy nią ciasta mięsne, układając je jeden na drugim w głębokim pojemniku.
  • Wlej tam sok, włóż czosnek pokrojony w kleik za pomocą prasy ręcznej.
  • Delikatnie wymieszaj zawartość miski tak, aby czosnek i sok wlać do wszystkich kawałków mięsa. Jeśli czas na to pozwala, filet najlepiej przechowywać w marynacie przez jeden dzień, umieszczając go na zimno. Minimalny czas marynowania to 2 godziny.
  • Lekko naoliwić żaroodporną blachę, nałożyć na nią plastry mięsa i posypać oliwą.
  • Następnie pozostaje upiec wieprzowinę – w 180 stopniach przez około 30 minut.

Gdy filet dojdzie do stanu, zrobimy sos z soku, który był używany jako marynata.

  • Wlej do rondla z grubym dnem, gotuj i odcedź.
  • Rozcieńczyć skrobię 2 łyżkami. zimna woda, aby nie było grudek.
  • Powoli wlej płynną papkę do gorącej marynaty i natychmiast wymieszaj widelcem lub trzepaczką z miksera.

Prawie gotowy sos dosładzamy do smaku i dodajemy, a przed podaniem dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki. Dobrze upieczona wieprzowina okazuje się bardzo delikatna, a pikantny sos z granatów dodaje jej soczystości. Mięso pozostałe po obiedzie można zabrać jako przekąskę do pracy lub zrobić z nim kanapkę na herbatę.

Subskrypcja kanału wideo „Twój kucharz”

Nasz kanał każdego dnia cieszy swoich widzów filmami. Aby być na bieżąco ze wszystkimi nowościami i otrzymywać powiadomienia o wydaniu nowych filmów, zasubskrybuj kanał, klikając po prostu przycisk poniżej.